fbpx

Tips voor solliciteren naar een baan als taxichauffeur

Je bent op zoek naar een baan als chauffeur in de vervoersbranche en je hebt een vacature voor jouw droombaan gevonden. Heel fijn natuurlijk, maar dan begint het pas. Want hoe zorg je dat jij eruit springt tussen andere sollicitanten, zodat je straks namens jouw nieuwe werkgever achter het stuur stapt?

In dit artikel helpen wij je op weg naar jouw nieuwe baan als chauffeur. We laten je zien hoe je opvalt tussen andere kandidaten en een onweerstaanbare indruk achterlaat tijdens het sollicitatiegesprek.

Is jouw cv al klaar om op te vallen?

Een succesvolle sollicitatie begint altijd bij een goed cv. Hierin introduceer je jezelf en laat je zien wat je in huis hebt. Maar aangezien werkgevers talloze cv’s moeten bekijken, sneeuw je al snel onder. Zorg dus dat jouw cv wél opvalt!

Met deze tips weet je zeker dat jouw cv goed in elkaar zit:

 • Houd het kort, simpel en overzichtelijk, zodat potentiële werkgevers in één oogopslag zien wat jij te bieden hebt als chauffeur. Zorg dat je cv niet langer dan twee A4tjes is.
 • Zet bovenaan het cv jouw contactgegevens: naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres. Vermeld hier ook welk rijbewijs of rijbewijzen je hebt gehaald.
 • Tip: maak het persoonlijk door in een kort stukje tekst over jezelf te vertellen. Het helpt ook vaak om een foto van jezelf toe te voegen (let erop dat je er wel professioneel uitziet).
 • Som jouw relevante werkervaring op, van heden naar verleden. Als je veel ander werk en bijbaantjes hebt gehad, dan is het aan te raden om die niet allemaal te vermelden en alleen de relevante en andere belangrijke ervaring te benadrukken.
 • Vermeld welke opleidingen en cursussen je achter de rug hebt, inclusief diploma’s en certificeringen, vanaf je laatst gevolgde opleiding tot jouw middelbare schoolopleiding. (Heb je veel opleidingen gevolgd, zorg dan dat relevante cursussen apart staan)
 • Maak een lijstje met jouw belangrijkste kwaliteiten en vaardigheden als chauffeur.
 • Zorg dat jouw cv er netjes uitziet. Het helpt om een cv-template te gebruiken (gratis online te downloaden) en een goed leesbaar lettertype, zoals Arial, Times New Roman of Calibri.
 • Laat iemand anders jouw cv checken op spel- en typfouten en andere dingen die je beter kan aanpassen.

Zo maak je indruk met jouw sollicitatiebrief

Bij sommige vacatures wordt gevraagd ook een sollicitatiebrief bij te voegen. Dit is een extra gelegenheid om jouw kwaliteiten als chauffeur onder de aandacht te brengen. Maak hier dan ook zeker gebruik van als de kans je wordt geboden.

Zorg dat deze drie elementen duidelijk naar voren komen in jouw sollicitatiebrief:

 • Begin met een originele openingszin, bijvoorbeeld door in te gaan op de vacature of het bedrijf zelf
 • Geef aan wat jouw motivatie is om te werken als chauffeur bij dit bedrijf
 • Ga dieper in op jouw relevante ervaring en kwaliteiten en waarom die jou geschikt maken voor de functie

Ook voor jouw sollicitatiebrief geldt: houd het bondig (niet meer dan één A4tje) en laat het door iemand anders checken op fouten en taalgebruik.

Het sollicitatiegesprek: zo maak je een goede eerste indruk

Goed nieuws: je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dit betekent dat je een stap dichter bij jouw nieuwe baan bent! Om jouw kansen op een baan te vergroten moet je een positieve en blijvende indruk achterlaten in het gesprek. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Laat je van je beste kant zien

Het maken van een goede eerste indruk begint al vóór het gesprek van start gaat. Zorg dat je ruim op tijd bent voor je gesprek. Check daarom van tevoren of er geen files of vertragingen zijn onderweg.

Presentatie speelt ook altijd een grote rol. Zeker in de vervoersbranche, waar klantcontact en service vaste onderdelen van je werkzaamheden zijn. Met een fris, verzorgd uiterlijk en nette kleding laat je direct zien dat klantgerichtheid belangrijk is voor jou.

Tips voor tijdens het gesprek

Tijdens het gesprek speelt je houding een grote rol. Neem deze tips ter harte om zo goed mogelijk over te komen:

 • Het is niet erg om zenuwachtig te zijn, zolang je je er niet te veel door laat leiden.
 • Neem een open, toegankelijke en geïnteresseerde houding aan. Ga dus niet met je armen over elkaar of onderuitgezakt zitten.
 • Probeer regelmatig te glimlachen en sla een opgewekte toon aan.
 • Toon je passie en enthousiasme voor het vak en laat zien dat je deze baan graag wilt.
 • Wees zelfverzekerd en durf positief te zijn over je eigen kwaliteiten. Sla hier echter niet te veel in door, omdat je anders arrogant zou kunnen overkomen.
 • Stel ook zelf vragen aan je werkgever, bijvoorbeeld over de persoon tegenover je, het bedrijf of bijzonderheden van de functie.

Welke vragen kan je verwachten?

Je weet natuurlijk nooit precies wat je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek, maar er is een aantal vragen die in de meeste gesprekken wel aan bod komen. Denk van tevoren goed na over wat je hierop zou antwoorden, zodat je straks niet met je mond vol tanden staat:

 1. Vertel eens wat over jezelf.
 2. Wat zijn je sterke en zwakke punten?
 3. Waarom heb je gesolliciteerd op deze functie?
 4. Waarom wil je voor ons bedrijf werken?
 5. Hoe ga je om met stress en werkdruk?
 6. Hoe zou je omgaan met een lastige of ontevreden klant?
 7. Geef een voorbeeld van een situatie waarin je een probleem hebt opgelost of een uitdaging hebt overwonnen.
 8. Waar moet een goede chauffeur volgens jou aan voldoen?
 9. Wat zijn voor jou de leukste en minst leuke kanten van het werk van chauffeur?
 10. Heb je vragen voor ons?

Toch niet aangenomen? Blijf zoeken

Hoe goed je je ook voorbereidt, je hebt geen garantie dat je uiteindelijk wordt aangenomen. Bij de eerste poging de jackpot winnen is een uitzondering en teleurstellingen horen erbij.

Geef niet op. Blijf niet te lang bij de pakken neerzitten en ga zo snel mogelijk weer de banenmarkt op. Als je vertrouwen hebt in jezelf en over de juiste kwalificaties en ervaring beschikt, kom je vroeg of laat die mooie nieuwe baan in de vervoersbranche tegen.


Klaar om te solliciteren? Waarom niet bij Marcus?

Kan je niet wachten om deze sollicitatietips in de praktijk te brengen? Dan hoef je niet ver te zoeken, want bij Marcus zijn we op zoek naar enthousiaste en professionele chauffeurs.

Zie jij jezelf al werken als taxichauffeur in de regio Schiphol/Amsterdam of IJmond? Droom jij van een baan als touringcarchauffeur of koerier chauffeur? Of heb jij de kwaliteiten in huis om directiechauffeur te worden? Solliciteer dan vandaag nog!

Comments are closed.

Book online / Buchen / Reserve